News

2013. november 11., 10:55 | dehir.hu

Tető alatt a vasúti átrakó a debreceni reptéren

Debrecen – Jól halad a repülőtéri intermodális központ kialakítása, az átrakó és a szolgáltató csarnok váza felépült, a térburkolást is befejezték a szakemberek.

Amint arról a Dehir.hu elsőként beszámolt, 1 milliárd 350 millió forint támogatást nyert a debreceni repülőteret üzemeltető Xanga-cégcsoport egy intermodális központ kialakítására a repülőtéren.A projekt első lépéseként felújították a repülőteret a Nagyállomással összekötő iparvágányt, valamint épül egy vasúti átrakó: egy négyezer négyzetméteres termelő és szolgáltató csarnokot, valamint egy kétezer négyzetméteres vasúti logisztikai terminált is kialakítanak. Emellett mintegy nyolcezer négyzetméteren felépül az Innovációs és Inkubációs Központ központi épülete. A teljes beruházás 2,7 milliárd forintba kerül. A terveket már a Dehir.hu is bemutatta.Az elmúlt időszakban látványos részéhez érkezett a beruházás, elkészült ugyanis a vasúti átrakó és a szolgáltató csarnok. A Dehir.hu érdeklődésére Herdon István, a Xanga vezérigazgatója elmondta, hogy nagyon jól haladnak a fejlesztéssel, a két csarnoknak felépült a váza, valamint kész van a térburkolat is.

- A vasúton érkező árut az átrakóban lerakodják a szerelvényről, a targoncák átviszik a mindössze 15 méterre levő négyezer négyzetméteres szolgáltató csarnokban, ahol majd tárolni tudjuk a továbbszállításig, de akár be is lehet csomagolni majd – magyarázta Herdon István.

A vezérigazgató elárulta, ha jó lesz az időjárás, akkor télen sem állnak meg az intermodális központ kialakításával, de ha rosszra fordul idő, akkor csak tavasszal folytatják a munkát. A már álló két csarnokot pedig az év végéig fogják befejezni.

Az épületek nem sokáig fognak üresen állni, a Xanga-cégcsoport ugyanis már májusban stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az osztrák vasúti társaság tulajdonában lévő Rail Cargo Hungaria Zrt-vel a hasznosításról. A céget szakmai partnernek hívták meg, hogy üzemeltessék a pályát és a teherszállítást. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke úgy számol, hogy az első időszakban a gabonakereskedelem fogja kihasználni a szolgáltatást.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. a közép- és délkelet-európai térség piacvezető árufuvarozási vállalatcsoportjának, a Rail Cargo Csoportnak tagja. A vállalat 2006-tól MÁV Cargo Árufuvarozási Zrt-ként kezdte meg önálló működését, miután kivált a MÁV Zrt-ből. A céget 2008-ban privatizálták, ekkor került a Rail Cargo Austria, az osztrák állami vasúttársaság árufuvarozási leányvállalata tulajdonába. 2010-től Rail Cargo Hungaria Zrt. néven folytatta tevékenységét.